Feestelijke opening Stadsdorp

Op 21 maart 2015 was het dan zo ver. Stadsdorp Java-eiland werd feestelijk geopend. Vanaf nu is het Java-eiland officieel een stadsdorp met een Stadsdorpstraat. 

Het feest begon meteen al goed met het IJ-landkoor. Zij zongen op het Azartplein een aantal liederen o.l.v. dirigente Orsi Burjan. Hier werd ook het eerste officiële straatnaambord opgehangen waarmee het naamloze fiets/wandelpad eindelijk een naam kreeg.

Daarna ging het in optocht naar de Bogortuin. Anne Huying vertelde de omstanders dat de Bogortuin vernoemd is naar de stad Bogor op West-Java. Huub Janssen vertelde over zijn leven op het Java-eiland, en ook hier werd het juiste straatnaambord opgehangen. Daarna ging het in optocht naar de Bogortuin. Anne Huying vertelde de omstanders dat de Bogortuin vernoemd is naar de stad Bogor op West-Java. Huub Janssen vertelde over zijn leven op het Java-eiland, en ook hier werd het juiste straatnaambord opgehangen.
De bonte stoet stadsdorpsbewoners liep vervolgens naar de volgende binnentuin, de Kratontuin, nadat bij het bruggetje eerst de juiste straatnaambordjes waren opgehangen. Tot aan de Kratontuin was de Stadsdorpstraat nu een feit.

In de Kratontuin vertelde Anna Huying waar de naam vandaan komt. Kraton betekent in het Javaans ‘koninklijk paleis’. Wouter van der Heijden zong er een lied over zijn jeugd op het Java-eiland.
Na het bevestigen van de goede naambordjes trok de stoet naar de Taman Sapituin. Hier leerde Anna Huying ons dat Taman het Javaanse woord is voor tuin of park. 

Maar sapi betekent zoiets als koe of rundvlees. Dus Koetuin of de Rundvleestuin. Ongetwijfeld een foutje. Waarschijnlijk had de tuin Taman Sarituin moeten heten. Sari betekent “prachtig” of “bloemen”, wat de vertaling “bloementuin” zou opleveren. 

Na het ophangen van de staatnaambordjes trok de optocht verder naar de Imogerituin. Imogiri komt uit het Sanskriet en betekent "Sneeuwberg" of "Himalaya". Het is de naam van de koninklijke begraafplaats bij Yogyakarta.Na het ophangen van de straatnaambordjes ging het verder naar de Tosarituin. Tosari is een koel, hooggelegen natuurreservaat aan de voet van een vulkaan op Java. Albana Shala droeg hier haar gedicht ‘Weerberichten’ voor.
En na het ophangen van de laatste straatnaambordjes was de Stadsdorpstraat, en daarmee het Stadsdorp Java-eiland een feit. 

Om dit te vieren werd er bij koffiehuis JavaBlend wat gedronken onder het genot van nieuwe optredens. Anna Brandjes zong een paar liederen en oogstte daarmee een ovationeel applaus. Ook Wouter van der Heijden zong weer een aantal liederen waar iedereen van onder de indruk was.Maar het feest was nog lang niet afgelopen. De hele stoet liep terug door de Stadsdorpstraat naar Oliver’s waar iedereen een drankje kreeg aangeboden. Anna Brandjes zong het indrukwekkende, en voor meerderen van ons herkenbare lied ‘Mijn Lijf’. En ook Wouter, Albana en Huub Janssen waren weer van de partij met optredens. Tot slot werd de winnaar van de tekenwedstrijd bekend gemaakt. Met algemene stemmen ging de prijs naar Taigo, 8 jaar voor zijn tekening van een boot aan de Javakade.
‘s Avonds was er bij Oliver’s een drukbezocht Stadsdorpdiner waar we nog een keer gezamenlijk de opening van het Stadsdorp vierden. Het diner duurde tot laat in de avond.
Stadsdorp Java-eiland is nu een feit!

Wij willen iedereen die dit feest mogelijk heeft gemaakt heel hartelijk danken.
De mensen die de optredens op zich hebben genomen; het IJ-koor, Huub Janssen, Anne Huying, Peter Prins, Wouter van der Heijden, Albana Shala en Anna Brandjes.
Verder Gusta Drenthe en Marjon ter Laag, Guido Melis en Ina Duijts, die ons geholpen hebben bij de voorbereiding.
En natuurlijk Gastrobar Oliver's en Koffiehuis JavaBlend die ons gastvrijheid hebben verleend.

De winnende tekening van Tiago, 8 jaar oud
Uitzicht vanaf het balkon op een schip aan de Javakade